Modul în care găzduirea web Impactează viteza de încarcare a paginii
viteza-paginiii-web
MODUL ÎN CARE GĂZDUIREA WEB POATE IMPACTa viteza DE ÎNCăRCARE A PAGINII web

Îndată ce Google a anunțat că viteza de încărcare a paginii a fost adăugată algoritmilor de clasare, viteza de încărcare a paginii (eng. page speed) a devenit un cuvânt cheie în comunitatea SEO. În mod incredibil, acest lucru ține de mai bine de cinci ani.

Viteza paginii continuă să fie un subiect fierbinte în spațiile SEO și UX, și pe bună dreptate. Chiar și după cinci ani, există încă o mulțime de sfaturi inexacte sau incomplete disponibile cu privire la viteza paginii. Unul dintre subiectele deseori ignorate despre viteza paginii este gazduirea web. În acest articol, voi împărtăși o parte din datele și experiența acumulată cu privire la modul în care găzduirea web are impact asupra vitezei de încărcare a paginii.

Impactul real asupra vitezei de încărcare a paginii

În timp ce avantajele îmbunătățirii vitezei de încărcare a paginilor sunt uneori supraevaluate, există beneficii reale pentru accelerarea paginilor site-ului tău.

SEO: De când viteza de încărcare a paginilor face parte din algoritmul de clasificare Google, viteza de încărcare a paginii dvs. web poate avea un impact asupra clasamentelor Google. Datele despre specificul acestui lucru sunt confuze, însă se pare că viteza de încărcare a paginii poate avea o influență relativ mică asupra clasamentului Google.

De exemplu, nu se arată o corelație între timpii de încărcare completă a paginii și clasamentele Google, însă există o corelație de timp până la primul octet. Un studiu britanic nu a găsit nici o corelație între clasamente și timpul de încărcare a paginii. Se pare că impactul vitezei de încărcare a paginilor asupra clasamentelor este foarte mic, așa că, pentru SEO, este important să nu prezentăm viteza de încărcare a paginii ca factor major în clasament.

UX: Impactul vitezei de încărcare a paginii asupra utilizatorilor este probabil mult mai mare decât impactul său asupra clasamentelor Google. Mai multe studii au documentat în mod constant impactul vitezei de încărcare a paginii asupra experienței utilizatorului – timpii de încărcare lenta duc la abandonarea paginii de către utilizator și la scăderea ratelor de conversie. Cu toate acestea, scala contează atunci când se discută despre acest beneficiu. O îmbunătățire incrementală a ratei de conversie (care este foarte mare pentru marii comercianți online) se poate traduce într-un beneficiu monetar foarte mic pentru site-urile web cu număr mic de trafic.

De ce gazduirea web este un factor important

Când navigați pe un site web și încărcați o pagină web, în mod esențial rulați programe și deschideți fișiere de pe un computer la distanță (serverul web). Cu cât este mai rapid computerul de la distanță, cu atât mai rapid poate fi încărcată pagina web. Există trei sarcini de bază pe care serverul web trebuie să le îndeplinească:

Rulează codul: în multe cazuri, serverul web trebuie să execute mii de linii de cod (de exemplu, codul PHP care formează WordPress) pentru a reda o singură pagină web. La fel ca deschiderea unui program pe computer să dureze, este nevoie de timp pentru a executa tot acest cod pe serverul web.

Execută interogări în baze de date: pentru orice site web bazat pe CMS, codul site-ului va trebui să execute interogări ale bazei de date pentru a prelua conținutul paginii web dintr-o bază de date (de exemplu, MySQL). Un site web WordPress poate face peste 100 de interogări ale bazei de date pentru a reda o singură pagină.

Rulează fișiere: O pagină web obișnuită necesită serverul web să ruleze zeci de fișiere (imagini, CSS, Javascript etc.). De exemplu, încărcarea paginii de pornire a Amazon.com implică peste 350 de solicitări către serverul web.

Ce face unele pachete de gazduire web să fie mai rapide decât altele?

Cum alegeți un pachet de găzduire web care va ajuta la îmbunătățirea vitezei de încărcare a paginii de pe site-ul dvs.? După cum se dovedește, factorii care fac un pachet de găzduire mai rapid sunt foarte similari cu factorii care fac ca computerul dvs. să funcționeze mai repede:

Resurse dedicate: Primul pas este să alegeți un plan de găzduire care să ofere resurse dedicate – acest lucru împiedică alte site-uri să acopere resurse (de exemplu procesor și memorie) de pe site-ul dvs. web. În loc să alegeți un plan de găzduire partajat, alegeți un VPS sau un server dedicat.

Mai multe resurse: Dacă aveți mai multă putere de procesare și memorie disponibilă, serverul dvs. poate executa cererile mai rapid. (Doar trecerea de la gazduire partajată la dedicată vă va oferi, de obicei, resurse semnificativ mai multe.)

Hard Disk mai rapid: o unitate SSD încarcă fișiere mult mai rapid decât un hard disk standard (HDD), ceea ce duce la performanțe mai rapide.

Cât de mult poate îmbunătăți găzduirea web viteza de încărcare a paginii?

Actualizarea găzduirii web poate avea un impact semnificativ asupra vitezei de încărcare a paginii, în special pentru site-urile web cu consum intensiv de resurse (adică o mulțime de interogări de coduri și baze de date pentru a executa), cum ar fi site-urile WordPress sau Magento. Compania noastră a finalizat recent un studiu privind viteza de încărcare a paginii care a măsurat impactul modernizării de la un plan de bază de găzduire partajat la un plan VPS pentru un site web WordPress.

Rezultatele au fost dramatice – gazduirea VPS a oferit o îmbunătățire de 62% a vitezei de încărcare a paginii.

Modernizarea găzduirii web va avea un impact mai mic pentru site-urile web care consumă mai puțin resurse sau pentru site-urile web care se află deja pe o găzduire web relativ rapidă. Am descoperit că actualizarea găzduirii web are cel mai mare impact pentru site-urile Magento, dar oferă îmbunătățiri pentru WordPress, Drupal și alte site-uri web. Modernizarea găzduirii web poate oferi, de asemenea, un impuls semnificativ de viteză dacă site-ul dvs. web se încarcă încet din cauza numărului de utilizatori care navighează simultan pe site.

Timpul până la primul octet

Vă amintiți de studiul de mai sus, care sugerează că „timpul până la primul octet” poate fi viteza paginii pe care Google o folosește pentru a influența clasamentul? Perioada de timp a primului byte nu este influențată de tactici de optimizare front-end precum minimizarea Javascriptului sau optimizarea fișierelor de imagine. Acesta este un alt motiv pentru a vă actualiza găzduirea web – un server web mai rapid înseamnă, în general, un timp mai mic până la primul octet.

Data viitoare când optimizați un site web pentru a îmbunătăți timpii de încărcare a paginilor, nu vă opriți cu optimizarea codului – luați în considerare dacă ar trebui să actualizați găzduirea web pentru a îmbunătăți performanța și să optați pentru o găzduire web premium, care să va ducă site-ul acolo unde meritați. 

Related Posts